|
Nasza dieta w ciąży (lastrada) |
|
|
Hej kwietnióweczki.
Napiszcie proszę czym teraz karmicie swoje brzuszki? Czy i jak zmieniłyście sposób odżywiania, czy lekarze wam coś doradzają czy szukacie same w necie? Ja przyznam szczrze że sama szukam i zmieniłam sporo swoją dietę odkąd jestem w ciązy, a że jestem raczem przeciwniczką łykania sztucznych witamin więc szukam, szukam i jeszcze raz szukam produktów które teraz powinnam jeść. Produkt, którego nigdy wcześniej nie jadłam a teraz zaczęłam to otręby przenne - polecam wszystkim. To bogactwo błonnika i kwasu foliowego , wrzucam ok 3 łyżki do jogurtu naturalnego lub kefiru lub maślanki, czasem dorzucam owoce i mam świtną przekąske pomiędzy dużymi posiłkami. Ponadto jeśli któraś z was ma problemy z zaparciami to otręby sa własnie dla was. Szcerze polecam. Odradzam natomiast gęste jogurty smakowe - są to produkty słodzone, wysokokaloryczne. Lepiej do naturalnego samemu wrzucić owoców. (więcej...) |
|
|
sposoby odzywiania (Julka) |
|
|
Proponuje skonsultowac sie z lekarzem prowadzacym ciaze. On wie najlepiej czego potrzebujesz w danym czasie ciazy, bo przeciez kazdy organizm reaguje inaczej i potrzebuje czegos innego. Jezeli chodzi o takie sprawy jak dieta to naprawde warto porozmawiac o tym z lekarzem ktory zajmuje sie ciaza.
pozdrawiam serdecznie :) (więcej...) |
|
|
jak jeść? (anka25) |
|
|
Witam serdecznie wszystkie Forumowiczki. Jestem w 10 tygodniu ciąży i cały czas zastanawiam się nad tym, co mam jesć, a czego nie. Normalnie odżywiam się zdrowo, salatki, jogurty, owoce itp. Zastanawiam się nad urozmaiceniem diety dla dobra maluszka, ale nie mam poojecia co mogłabym jeść w takiej sytuacji... proszę o pomoc i sugestie (więcej...) |
|
|
a co z kapsulkami (zuza) |
|
|
sluchajcie a co z typowym uzupelnieniem diety w postaci roznych witamin w tabletkach i kapsulkach. czy one nie sa szkodliwe? w koncu nie sa naturalne. chce dostarczyc swojemu organizmowi odpowiednich skladnikow i witamin ale boje sie ze te sztuczne zamienniki moga zaszkodzic mojemu malenstwu. co o tym myslicie? (więcej...) |
|
|
karoten (koska) |
|
|
hej, ja czytalam ostatnio gdzies w jakiejs gazecie ze podczas ciazy nie mozna rowniez dostarczac organizmowi zbyt duzej ilosci beta karotenu. czy to prawda? ja podczas mojej ciazy jadlam do tej pory sporo marchewek, robilam soki i nie wiem czy powinnam robic to dalej bo nie chce w zaden sposob zaszkodzic mojemu maluchowi (więcej...) |
|
|
witaminy w ciąży tak czy nie (Mama29) |
|
|
Jakie jest wasze zdanie na temat przyjmowania witamin, ja w pierwszej ciąży nie przyjmowałam, tylko trzymałam odpowiednią dietę i dziecko zdrowe, teraz jestem w drugiej ciąży i ponownie się zastanawiam nad witaminami. Co wy na to? (więcej...) |

Dieta oczyszczająca
Dieta oczyszczająca jak i każda dieta powinna być stosowana z głową. Ważne jest bowiem to by nie wycieńczyć organizmu ponieważ może mieć to swoje złe następstwa. Ważną rolę odgrywa systematyczność oraz posiadanie silnej woli.
Zdrowa dieta
Jeśli zmiana twoich nawyków żywieniowych uwarunkowana jest troską o własne zdrowie, a nie tylko chęcią zrzucenia niechcianych kilogramów – jest to najlepszy moment na to, by je wprowadzać w życie.
Otyłość
Przyczyny otyłości nie są wciąż dobrze poznane, jednak wiadomo, jakie są mechanizmy jej powstawania. Otyłość powstaje, kiedy energia spożywane pod postacią pokarmów przewyższa dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu.